30 leerlingen bedwelmd tijdens rit met Lijnbus

Tientallen leerlingen uit de Voerstreek zijn donderdagochtend onwel geworden op weg naar school, toen het verwarmingssysteem in hun lijnbus onklaar geraakte en koelvloeistof weglekte. Dertig leerlingen werden met klachten over misselijkheid in het AZ Vesaliusziekenhuis in Tongeren opgenomen, twee anderen in het Jessaziekenhuis in Hasselt. Na onderzoek mochten ze het ziekenhuis verlaten.

ssimons

Toen de harmonicabus rond 7.30 uur door Moelingen reed, stroomde plots vloeistof uit het verwarmingssysteem. Omdat die vloeistof niet alleen behoorlijk warm was maar ook een sterke geur verspreidde, sloegen de leerlingen alarm.

"Enkele leerlingen klaagden over hoofdpijn, buikpijn en algehele misselijkheid. We hebben daarom de schoolarts opgebeld. Die heeft dan weer contact opgenomen met het Antigifcentrum", aldus directeur Jean-Paul Cox en zijn adjunct Erwin Ramaekers van scholengemeenschap ‘viio handel & zorg’ in Tongeren.

"Omdat we geen risico wilden nemen, hebben we onze vijftien leerlingen die op de bus zaten, naar het Vesaliusziekenhuis gebracht waar intussen ook 15 leerlingen van een andere school bleken te zitten."

Oud en versleten

Ardan Linder (16, foto) uit ’s Gravenvoeren kreeg een poos zuurstof toegediend. “Ik voelde me misselijk en mijn benen trilden”, zegt hij. “Er zijn vaak problemen met die bus. Ze is oud en versleten.

Jacky Neyens, uitbater van busmaatschappij De Morgenstond, laat uitzoeken wat er mis gaat op de lijn 37B. “Het ligt niet aan het onderhoud of aan de leeftijd. Deze bus is vijftien jaar oud, terwijl zeventien als de leeftijdsgrens geldt”, zegt Neyens.