Accijnsverhoging op diesel bereikt maximum

De regering gaat de accijnzen op diesel niet meer verhogen dit jaar. De geplande verhoging is al bereikt.

jvangeyte

De regering maakt gebruik van het clicquetsysteem om de accijnzen te verhogen. Telkens de maximumprijs van diesel zakt, wordt de helft van de daling ingepikt door de overheid. Dat gebeurt tot een maximumstijging van 0,04 euro per liter wordt bereikt. De consument merkt daar nauwelijks iets van. Hij is al tevreden met de helft van de normale daling. Als de prijs nadien terugstijgt, blijven de accijnzen ongewijzigd.

Dit jaar werden de accijnzen al vier keer verhoogd. De eerste keer al met 1,16 cent op 4 januari. Een tweede keer met 0,62 cent op 25 januari. Een derde keer met 0,58 cent op 20 april. Een vierde keer met 1,41 cent op 6 mei.

Nu volgt een laatste aanpassing met 0,23 cent. Daarmee is de grens van 4 cent per liter meteen bereikt. En dus komt er geen extra aanpassing meer dit jaar.

De maatregel moet samen met die van vorig jaar 285 miljoen euro extra opleveren aan de overheid.

Want bovenop de accijnzen worden nog eens BTW aangerekend. Elke verhoging van de accijnzen geeft dus nog een extraatje BTW erbij.

Omgekeerde clicquet

Vanaf dit jaar kan niettemin ook een omgekeerde cliquet worden geactiveerd. De koninklijke besluiten zijn in het staatsblad gepubliceerd, zegt minister van Financiën Didier Reynders.

Dit systeem zorgt ervoor dat de bijzondere accijns wordt verlaagd met het bedrag van de overeenkomstige btw-stijging als de benzineprijs boven 1,70 euro per liter en de dieselprijs boven 1,50 euro per liter stijgt.

Johan VAN GEYTE

Lees ook: