Iraaks parlement keurt benoeming drie vicepresidenten goed

De leden van het Iraakse parlement hebben donderdag de benoeming van drie vice-presidenten goedgekeurd, waarmee eindelijk een netelig politiek probleem van de baan is.

ibroeksteeg

De drie politici komen uit drie grote blokken die deel uitmaken van de regering van nationale eenheid en worden de adjuncten van president Jalal Talabani foto), die de vierde grote formatie in de regering vertegenwoordigt. "De leden van het parlement hebben de benoeming van drie vice-presidenten unaniem goedgekeurd", zei een verantwoordelijke van het parlement die anoniem wou blijven. Hij zei niet hoeveel parlementsleden aan de stemming deelnamen.

Het trio bestaat uit twee gewezen vice-presidenten, met name Tarek al-Hasjemi van de lijst Iraqiya die door de soennieten gesteund wordt, en Adel Abdel Mahdi van de Islamitische Hoge Raad van Irak, een partij die de steun van de sjiieten heeft, en uit de vroegere minister van Onderwijs Khodeir al-Khouzaï, die tot de partij Dawa (sjiitisch) van premier Noeri al-Maliki behoort. Talabani is lid van de Koerdische Alliantie.

De keuze van de vice-presidenten sleepte sinds de vorming van de regering van nationale eenheid in december 2010 aan.

Beeld: Photonews

Meer over Irak