Beke: "Bouwstenen voor volgende stap liggen er"

Ontslagnemend koninklijk onderhandelaar Wouter Beke is van oordeel dat een volgende stap in de staatshervorming "echt mogelijk" is. "Wie vandaag een staatshervorming wil, vindt in dit onderhandelingskader een sterke basis om te slagen", zei hij donderdagnamiddag in een korte verklaring.

ssimons

De CD&V-voorzitter benadrukte ook dat er nog tien weken zijn "om te investeren in een communautair akkoord en in de vorming van een nieuwe regering" voor de parlementaire zomervakantie van start gaat.

Nadat hij bij de koning zijn ontslag was gaan aanbieden, stond Beke donderdag kort de pers te woord in de Kamer. Hij legde daarbij de nadruk op de bevoorrechte rol die N-VA-voorzitter Bart De Wever en diens PS-collega Elio Di Rupo tijdens de gesprekken kregen. "Gedurende twee maanden heb ik alle initiatieven genomen in bevoorrechte samenspraak met de voorzitters van N-VA en PS", klonk het.

Confucius

Volgens Beke liggen intussen alle bouwstenen op tafel voor een staatshervorming. Hij verwees expliciet naar BHV, het arbeidsmarktbeleid, de gezondheidszorg en de financieringswet. "We zijn verplicht deze kansen te benutten. Of zoals Confucius ooit gezegd heeft: zien wat juist is en het niet doen, is een gebrek aan moed", aldus de CD&V'er.

Tot slot liet de ontslagnemende onderhandelaar nog weten dat hij geen verklaringen meer zal afleggen zolang de koning zijn ontslag in beraad houdt. "Hierdoor heb ik de volgende dagen opnieuw meer tijd voor mijn vrouw en mijn kinderen, die de voorbije twee maanden al te veel geduld moesten hebben", besloot hij.

Lees ook: Di Rupo stuurde brief vol bezwaren naar Beke

Meer over Wouter Beke