Nazikampbewaker Demjanjuk: vijf jaar cel, maar op vrije voeten

Een Duitse rechtbank heeft oorlogsmisdadiger John Demjanjuk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Demjanjuk, tijdens de oorlogsjaren berucht als 'Iwan de Verschrikkelijke', heeft als kampbewaker in het vernietigingskamp Sobibor in Polen een groot aandeel gehad in de moord op 27.900 joden.

wverhaert

Het proces duurde 18 maanden en was een van de laatste grote nazi-processen. Het openbaar ministerie had zes jaar cel geëist, de verdediging wilde de vrijspraak. Demjanjuk kreeg vijf jaar cel, maar werd in afwachting van een mogelijk beroep vrijgelaten.

Volgens de advocaat van Demjanjuk bewees niks dat zijn cliënt in Sobibor aanwezig was, en als hij dat al was, dan was hij gedwongen door de omstandigheden, luidde het. Demjanjuk, oorspronkelijk uit Oekraïne afkomstig, was soldaat bij het Rode Leger en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers.

De rechtbank meende echter wel dat de nu 91-jarige Demjanjuk kampbewaker was in Sobibor, dat nu in Polen ligt. Hij was het gedurende zes maanden in 1943, een periode waarin 27.900 joden, voornamelijk Nederlanders, de dood werden ingejaagd.