"Dood Osama bin Laden was geen moord"

De dood van Osama bin Laden was geen "moord", maar een "daad van legitieme nationale verdediging". Dat zegt de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder.

wverhaert

De overgave van de terroristenleider zou aanvaard geweest zijn, mocht dat "mogelijk" geweest zijn. "Het was een missie om hem te vatten of hem te doden", aldus Holder die benadrukt dat voor alles de bescherming van de elitetroepen die de operatie leidden, belangrijk was.

"Het was een man die gezworen had dat hij nooit levend zou worden gevat, er waren aanwijzingen dat hij misschien explosieven op zich had, dat er wapens konden zijn in het vertrek" waar hij zich bevond, aldus nog de Amerikaanse minister.

De elitetroepen van de Navy Seals doodden bin Laden, de Amerikaanse vijand nummer 1 sinds de aanslagen van Nine Eleven, tijdens een operatie op 2 mei in de Pakistaanse garnizoenstad Abbottabad. Zijn zonen hekelden dinsdag de "willekeurige executie" en vonden het "onaanvaardbaar" en "vernederend" dat het lijk van hun vader in zee geworpen was.

In een mededeling die gepubliceerd werd door de New York Times, vroegen ze zich af waarom hun vader "niet opgepakt was en berecht door een rechtbank opdat de waarheid zou getoond worden aan de wereld".

Meer over Osama bin Laden