Lifestyleziekten veroorzaken twee derde van de sterfgevallen

Gezondheidsexperts zijn het erover eens dat het aantal mensen dat overlijdt aan 'lifestyleziekten' of niet-overdraagbare ziekten, in verschillende landen stijgt. "Meer dan negen miljoen mensen sterven voortijdig, in hun productieve jaren voor hun zestigste", zegt Ala Alwan, plaatsvervangend directeur Niet-Overdraagbare Ziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie. "De kosten voor de gezondheidszorg worden steeds hoger. Hier moet iets aan gedaan worden."

wverhaert

Jessica Brinton van het Center for Global Development (CGD) in Washington, zegt dat lifestyleziekten niet alleen meer een probleem zijn in rijke landen. "In ontwikkelingslanden zijn er meer niet-overdraagbare ziekten dan infectieziekten", zegt ze. "Tachtig procent van alle doden door niet-overdraagbare ziekten valt in ontwikkelingslanden."

Rookgedrag

Van de 57 miljoen sterfgevallen wereldwijd in 2008, waren er 36 miljoen een gevolg van lifestyleziekten. Dan gaat het vooral om hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische longziekten. De last van deze ziekten stijgt het snelst in lage- en middeninkomenslanden.

In Rusland gaat het bij 70 procent van de sterfgevallen onder mannen om niet-overdraagbare ziekten. Bij vrouwen is dat zelfs 90 procent, zegt Jeffrey L. Sturchio, voorzitter van de Global Health Council, de grootste wereldwijde alliantie van gezondheidsorganisaties.

Hoewel het percentage slachtoffers het per land verschilt, zijn niet-overdraagbare ziekten de belangrijkste sterfteoorzaak in voormalige Sovjetrepublieken en Oost-Europese landen. Met uitzondering van Armenië, tellen Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken minder diabetespatiënten dan andere Europese landen. Hart- en vaatziekten komen er echter weer vaker voor.

"In voormalige Sovjetrepublieken komen longziekten ook vaker voor dan in Oost-Europese landen. Dit kan te maken hebben met rookgedrag. Het aantal rokers stijgt er nog steeds", zegt Sturchio.

IPS