De Clerck heeft dossier Michelle Martin naar Frankrijk gestuurd

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft contact opgenomen met zijn Franse collega Michel Mercier en heeft hem "informeel" het dossier rond de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, opgestuurd.

ikerremans

"Ik heb met Mercier contact opgenomen om hem het dossier te bezorgen. Hij heeft een standpunt ingenomen zonder het dossier eerst in te zien. Ik heb hem dus gevraagd het eerst te bestuderen", aldus De Clerck. Het gaat om een informeel contact. Voor een formeel afgewerkt dossier is het wachten tot 24 mei, wanneer de wettelijke termijn afloopt waarin Michelle Martin in cassatie kan gaan.

Niet verplichtend

Een van de voorwaarden voor de voorwaardelijke vrijlating van Martin is dat ze zich moet terugtrekken in een klooster in Frankrijk. Maar de Franse justitieminister Mercier liet woensdag verstaan dat hij niet van plan was om in te gaan op die vraag. Belgisch justitieminister De Clerck toonde zich verrast door die snelle reactie van zijn Franse collega.

De Clerck is het niet eens met de kritiek dat het dossier slecht was voorbereid en dat hij vooraf contact had moeten opnemen met de Franse autoriteiten. De Clerck zegt dat hij gewacht had op de mededeling van het parket van Bergen om de formele vraag aan de Franse autoriteiten te stellen.

De Clerck erkent wel dat de conventie tussen België en Frankrijk niet verplichtend is. Maar een nieuwe conventie die nog dit jaar in werking zal treden, is dat wel, verduidelijkt de justitieminister. Als de Fransen bij hun beslissing blijven, belandt het dossier opnieuw bij de strafuitvoeringsrechtbank.