Acht jaar effectief voor Bocholtse pedopastoor

De 45-jarige priester Bart Aben is donderdagmorgen veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van acht jaar. De voormalige pastoor van Bocholt en Overpelt misbruikte tussen 1993 en 2007 twee minderjarigen, onder wie een licht gehandicapte jongen. Aben kreeg een zwaardere straf dan verwacht, want het Openbaar Ministerie vorderde vorige maand de maximumstraf van vijf jaar.

drombouts

Aben, die momenteel in de abdij van Averbode verblijft, werd eind 2009 opgepakt nadat hij via een vertrouwenspersoon bisschop Patrick Hoogmartens op de hoogte had gebracht van het misbruik. Hij verscheen gisteren niet op de correctionele rechtbank van Tongeren, zijn advocate Britta Delbrouck wel. “Mijn cliënt reageerde verslagen, deze straf had hij niet verwacht. Ik weet niet of we in beroep zullen gaan. Dat moeten we nog bespreken.”

De rechtbank oordeelde dat Aben de kinderen spelenderwijs manipuleerde en hen als het ware opleidde om hem te bevredigen. De rechter stelde dat Aben geen enkel taboe schuwde en de slachtoffers elke normale ontplooiing van hun jeugd en seksualiteit ontnam.

Lange weg

Jos Lenaerts, raadsman van een van de slachtoffers, reageert tevreden. “Acht jaar is een zwaardere straf dan verwacht, maar op deze manier wil de rechtbank duidelijk maken dat deze feiten niet getolereerd kunnen worden. Voor mijn cliënt verandert er, ondanks de zware straf, helemaal niets. Hij had vertrouwen in pastoor Aben en is nu getekend voor de rest van zijn leven. De gevolgen zijn niet te overzien. De veroordeling is een eerste stap, maar er wacht nog een lange weg om dit te kunnen afsluiten.”

Ook advocaat Johan Smets kan zich vinden in de straf. “De feiten speelden zich gedurende meer dan tien jaar af en Aben is nooit tot het besef gekomen dat zoiets absoluut niet kon. Daar heeft de rechtbank ongetwijfeld rekening mee gehouden.”

Aben wordt tien jaar uit zijn rechten ontzet en is de ouders van de slachtoffers 4.600 euro verschuldigd. De twee slachtoffers krijgen ieder 2.000 euro provisionele schadevergoeding. Na onderzoek door een deskundige wordt de volledige schadevergoeding bepaald.

Bisdom: 10 jaar geschorst

“Wij hebben meteen Rome verwittigd en respecteren sowieso de uitspraak van de rechtbank”, zegt Clem Vande Broek, woordvoerder van het bisdom van Hasselt. “Het bisdom hoopt vooral dat de slachtoffers nu verder kunnen met hun leven, want daar draait het vooral om. Aangezien Bart Aben tien jaar uit zijn rechten wordt ontzet, blijft hij ook tien jaar geschorst. Dat is een logisch gevolg.”

Gerben Smeets

Meer over Bocholt