Onderzoek uitbreiding asielcentrum Helchteren

Er komt een studie die moet uitwijzen of de kazerne van Helchteren meer dan de huidige 550 asielzoekers aankan. Dat heeft minister Pieter De Crem gisteren in de Kamer gezegd. Sinds 26 april heeft Fedasil geen opvang meer voor 254 asielzoekers.

In 2010 heeft de regering, na communautair gekissebis, vier kazernes opengesteld voor asielzoekers: twee aan Waalse, twee aan Vlaamse kant. Daar was Helchteren een van. De concessie liep telkens voor een jaar, tot 30 november 2011.

“Als nu bekeken wordt of er meer mensen in Helchteren terecht kunnen, nemen wij juridische stappen. Onze gemeente heeft zich voor een jaar geëngageerd voor 550 asielzoekers. Niet meer, niet langer”, zegt burgemeester Yzermans.

Volgens het Rode Kruis, dat de asielopvang organiseert voor de federale regering, loopt de studie nog niet. ”Over een verlenging van de concessie is nog niet gesproken”, zegt de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Courard (PS). “De uitbreiding van opvangcentra is voor ons geen prioriteit. Essentieel is dat de asielprocedure versneld wordt.”

Beeld: Photonews