Voortaan komen alle pv's op je rijbewijs

Alle Belgen krijgen tussen nu en 2013 een rijbewijs in bankkaartformaat, dat gekoppeld wordt aan een databank met alle eerdere pv's voor snelheidsovertredingen en positieve ademtests. Wanneer een chauffeur tegen de lamp loopt, kennen politie, parket en rechter dan meteen de hele voorgeschiedenis.

ikerremans

De nieuwe maatregel moet toelaten recidivisten strenger te bestraffen. Waneer een chauffeur nu voor een zeer zware verkeersovertreding of een ernstig ongeval voor de rechter verschijnt, weet die niets over het rijgedrag van de man of vrouw in het verleden.

Databank

Alleen veroordelingen door een rechter verschijnen immers op het strafblad. De klassieke pv's of minnelijke schikkingen voor flitsboetes niet. Daarom hebben politierechters woensdag op de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid aangedrongen op een databank die zulke gegevens bijhoudt. Dat moet hen toelaten met meer kennis van zaken een straf uit te spreken.

Zo'n databank komt er inderdaad ook aan, kondigde staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) woensdag aan. Er wordt volop gewerkt aan een kruispuntbank van de rijbewijzen, met alle informatie over eerdere overtredingen.