Ziekenhuis in opspraak wegens verkeerdelijke bestraling

Het universitair ziekenhuis van Gent dreigt op te draaien voor een klacht die het zelf had ingediend tegen de leverancier van een bestralingstoestel, dat niet goed functioneerde. Volgende maandag komt de zaak voor de raadkamer, die beslist wie zich voor de rechter moet verantwoorden voor 'onopzettelijke slagen en verwondingen.'

ibroeksteeg

Zeventien patiënten met een hersentumor werden in de periode van december 2005 tot september 2006 in het UZ Gent verkeerdelijk bestraald. Het toestel stond zo afgesteld, dat de gezonde delen van de hersenen tot enkele millimeters, of centimeter langs de tumor bestraald werden. De tumoren zelf bleven buiten bereik.

De ontdekking kwam er nadat één patiënt duidelijk geen enkel gunstig effect van de bestraling ondervond. Bij verder onderzoek bleek dat de 17 patiënten eenzelfde verkeerde bestraling hadden gekregen. Intussen zijn minstens negen van de 17 betrokken patiënten overleden.

Het bestralingsapparaat werd in 2005 door de Zweedse producent Elektra aan het universitair ziekenhuis geleverd. Het toestel diende om met zeer precieze, krachtige stralen hersentumoren te bestrijden.

Het UZ Gent besloot na de affaire bij het gerecht een strafklacht in te dienen om de naam van het ziekenhuis te zuiveren, maar dat pakte verkeerd uit. Het parket wil immers nu ook het ziekenhuis, samen met de bedrijven die verantwoordelijk waren voor de productie van het toestel, vervolgen wegens 'onopzettelijke slagen en verwondingen' omdat het apparaat niet voldoende getest geweest zou zijn.

Beeld: Photonews