Romelu Lukaku wint Ebbenhouten Schoen 2011

Romelu Lukaku heeft maandag in het Casino Viage in Brussel de Ebbenhouten Schoen 2011 gewonnen. De trofee beloont de beste speler uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Belgische eerste klasse.

ikerremans

De aanvaller van Anderlecht haalde het voor twee Standard-spelers: Mémé Tchité en Mehdi Carcela. Marvin Ogunjimi (Racing Genk) werd vierde in de verkiezing, Yassine El Ghanassy (AA Gent) vijfde.

Vader Lukaku

De jonge aanvaller, die komende vrijdag 18 wordt, was duidelijk ontroerd toen hij de trofee ontving uit handen van Nzelo Lembi, winnaar in 2000. "Ik wil mijn familie en vrienden bedanken", zei hij. "Mijn vader heeft lang geleden deze prijs niet kunnen winnen, ik wil de trofee dan ook aan hem opdragen."

Lukaku scoorde dit seizoen al veertien goals en is daarmee topscorer bij paars-wit. Vorig jaar maakte hij vijftien treffers.

De 17-jarige Lukaku was bij de prijsuitreiking vorig jaar als tweede geëindigd, na (ex-)ploegmaat Mbark Boussoufa die met drie keer winst recordhouder is (2006, 2009 en 2010). De Marokkaan verliet in maart Anderlecht voor Anzji Machatsjkala.

De trainers van eerste tot en met derde klasse, bondscoach Georges Leekens, verschillende sportjournalisten en een erejury voorgezeten door Georges Heylens konden hun stem uitbrengen voor de Ebbenhouten Schoen. De trofee werd twintig jaar geleden in het leven geroepen door de vzw African Culture Promotion. Daniel Amokachi, aanvaller bij Club Brugge, was in 1992 de eerste laureaat.