"Klimaatverandering zal ooit dramatische gevolgen hebben"

Dat het klimaat verandert, is 100 procent zeker. Alleen loopt het geen enorme vaart. Dat is de boodschap van de Nederlandse hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga (Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam).

ikerremans

Zijn boek 'Klimaatverandering, hoezo klimaatverandering' komt dinsdag uit. In het boek zet hij feiten, fabels en vragen over klimaatverandering op een rij en gaat hij er aan de hand van wetenschappelijke argumenten op in. Zo wil hij mensen stimuleren om over klimaatverandering na te denken en te discussiëren.

Volgende generaties

Vellinga legt uit dat de recente opwarming van de aarde niet af te doen is met zonneactiviteit en dat CO2 wel degelijk een opwarmende werking heeft. "De aarde warmt de komende honderd jaar zo'n 2 tot 6 graden op. De natuur kan zich hieraan niet aanpassen, maar we kunnen wel de dijken verhogen en zo de problemen nog enige tijd het hoofd bieden."

De vraag of het zinvol is om maatregelen te treffen, hangt af van hoe je het bekijkt. Vellinga: "Je kan het vanuit economisch oogpunt bekijken: pas als de schade van klimaatverandering meer kost dan de maatregelen om het te voorkomen, loont het om er wat aan te doen. Maar je kan het ook moreel bekijken. De zware effecten zijn waarschijnlijk pas voelbaar over tientallen jaren. De volgende generaties krijgen hiermee te maken. De vraag is of we nu al willen ingrijpen om dat straks te voorkomen."

Dat de klimaatverandering ooit dramatische gevolgen zal hebben als we op dezelfde voet doorleven, staat zo goed als vast, volgens Vellinga, het is alleen nog niet duidelijk op welke termijn dit gaat gebeuren.

Beeld Photonews