Solvay boekt 86 miljoen euro winst

De beursgenoteerde chemiegroep Solvay heeft in het eerste kwartaal van 2011 een nettowinst geboekt van 86 miljoen euro. Na dezelfde periode van 2010 bleef de winstmeter pas staan op 1,725 miljard euro, maar toen was er eenmalige meerwaarde van 1,720 miljard euro op de verkoop van de farmadivisie.

jvangeyte

Na het afstoten van de farmatak is Solvay gefocust op chemie en kunststoffen. Het bedrijf haalde in het eerste kwartaal een omzet van 1,670 miljard euro. Dat is op vergelijkbare basis 23% meer dan in 2010. Die toename komt voor 10% voort uit een verhoging van het geproduceerde volume en voor het saldo uit hogere prijzen voor de producten.

Financieel hield Solvay ook meer over aan zijn operationele bedrijvigheid. Dat komt omdat het concern een betere bezetting van zijn capaciteit kende en het hogere prijzen voor zijn grondstoffen en energie kon doorrekenen aan zijn klanten.

Eind maart 2011 had Solvay 2,689 miljard euro in kas. Worden daar de leningsfaciliteiten bijgeteld, komt men zelfs aan 5,386 miljard euro. Dat bedrag zal tot 3,4 miljard euro worden gebruikt voor de overname van het Franse concern Rhodia.

JVG