Wielerwereld diep geschokt na overlijden Wouter Weylandt

Wouter Weylandt (26) is maandag na een val in de Giro overleden. De wielerwereld is in diepe rouw. Hier vindt u enkele reacties:

ikerremans

"Ploeg is in shock"

Brian Nygaard, algemeen manager bij Team Leopard-Trek, reageert in een persbericht verslagen op het overlijden van zijn renner.

"Vandaag is onze ploegmaat en vriend Wouter Weylandt overleden na een valpartij in de derde rit van de Ronde van Italië. Het team blijft achter inshock en wil zijn diepste medeleven en gedachten van troost overmaken aan de familie en vrienden van Wouter."

"Dit is een moeilijke dag voor het wielrennen en onze ploeg. We moeten allemaal steun en kracht zoeken bij mensen die ons lief zijn."

De boodschap staat ook te lezen op de website van de wielerploeg.

"Was gewoon een toffe kerel"

Kevin Hulsmans, zes jaar lang ploegmaat van Weylandt bij Quick Step: "Ik heb hier geen woorden voor. We trainden vaak samen en stuurden ook veel sms'jes naar elkaar."

"Zaterdag nog stuurde ik een bericht dat het hem dit jaar ook zou lukken een rit te winnen in de Giro."

"Wouter was iemand die altijd meedeed voor de spurt, ook al was het voor de tweede plaats. Het was gewoon een toffe kerel."

"Ik voel me nu machteloos en denk veel aan zijn familie."

"Besef waaraan ik ben ontkomen"

"Ik besef nu waaraan ik ben ontkomen en dat ik van geluk mag spreken." Dat zegt wielrenner Sjef De Wilde die enkele weken geleden zelf zwaar ten val kwam tijdens de Scheldeprijs. Hij brak twee wervels, maar is intussen aan de beterhand.

"Zo'n zwaar ongeval gebeurt één keer om de twintig jaar," zegt Sjef De Wilde, "en nu komt het heel dicht bij, want het gaat om iemand van onze generatie."

De Wilde, die het ongeval live op televisie zag gebeuren, verwondert zich over het feit dat de helm van Weylandt heeft gefaald. "Die helmen worden uitvoerig getest en zijn normaal tegen heel wat bestand. Nu ja, in een afdaling met deze snelheid zijn de gevolgen sowieso groot als er iets fout loopt."

"Niet te vermijden aan deze snelheid"

"Als je in een afdaling als deze met je hoofd op het asfalt terechtkomt, is een zware verwonding quasi niet te vermijden, ook niet met de allerbeste helm." Dat zegt urgentiearts Luc Beaucourt.

"Helmen zijn gewoonweg niet bestand tegen een dergelijke zware slag", zegt de arts. "Je krijgt een eerste verwonding op de plaats van de impact en nagenoeg altijd een tweede aan de andere kant van de schedel, de zogenaamde contre-coup. Zelfs als de helm niet breekt."

"Ze zijn ver gekomen met hun spektakel"

Wielrenner Maarten Wynants, drie jaar lang de ploegmaat van Wouter Weylandt bij Quick Step, houdt de sensatiezucht in het wielrennen verantwoordelijk voor het overlijden van zijn makker.

"Ze zijn er ver mee gekomen, met hun hang naar spektakel", zei een emotionele Wynants maandagavond.

"Was de beste vriend van Frederiek Nolf"

Sportdirecteur bij Topsport Vlaanderen Walter Planckaert ziet een streekgenoot verdwijnen. "Toen hij te horen kreeg dat er voor hem geen plaats meer was bij Quick Step, voerden we met Topsport Vlaanderen nog enkele onderhandelingen met Wouter, maar uiteindelijk trok hij naar Leopard-Trek."

"Wouter was de beste vriend van Frederiek Nolf, die overleed in zijn slaap tijdens de Ronde van Qatar in 2009. Ik had daarnet nog de vader van Frederiek aan de lijn. Die man is echt kapot. Dit zijn twee vrienden die echt tragisch om het leven zijn gekomen", vertelde Planckaert.

"Weer met voeten op de grond"

"We staan weer met beide voeten op de grond. Na de meeste valpartijen staan de renners gewoon weer op, maar vandaag zien we dat het ook anders kan." Dat zegt José De Cauwer, wielercommentator en voormalig bondscoach.

"Sommige zaken zijn niet te vermijden in het leven", zegt De Cauwer. "Een valpartij is altijd mogelijk, ook op een rechte weg."

De Cauwer heeft de beelden van de val nog niet gezien, maar vermoedt dat er niemand met de vinger kan worden gewezen. "Misschien moeten de parcours nog strenger worden beoordeeld, maar ook dat is geen garantie."

"Wist het onmiddellijk toen ik de beelden zag"

"Toen ik Wouter Weylandt zag vallen in de Giro, wist ik onmiddellijk dat het ernstig was. De gelijkenis met Fabio Casartelli (die in 1995 om het leven kwam in de Ronde van Frankrijk, nvdr.) was te treffend." Dat zegt voormalig wielrenner Johan Museeuw.

Een dodelijke valpartij zoals die maandagnamiddag voorviel in de Giro is volgens Museeuw nog steeds niet voor 100 procent te vermijden. "Een dergelijke afdaling verloopt aan een erg hoog tempo", zegt hij. "De bescherming die de renners dragen is in dat geval niet altijd voldoende om zware verwondingen te vermijden."

"Belgische wielersport is in diepe rouw"

Tom Van Damme, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond, is diep geschokt door het overlijden van Weylandt.

"Het Belgische wielrennen is in diepe rouw gedompeld door het overlijden van Wouter Weylandt", reageerde Van Damme. "In de eerste plaats gaan mijn gedachten uit naar zijn familie. Ik wens hen veel sterkte in deze moeilijke tijden. Voor de rest schieten woorden mij echt te kort."

"Een heel moeilijke dag voor de wielerwereld"

"Dit is vreselijk nieuws, de hele wielerfamilie is in rouw. Ik betuig mijn medeleven aan de familie en vrienden van Wouter, en mijn steun aan de ploeg Leopard", aldus de Spaanse renner Alberto Contador (Saxo Bank).

"Tijdens de koers zijn we allemaal op dezelfde plaats. Dit is een heel moeilijke dag voor de wielerwereld."

"Ongeloof heerst momenteel"

Ploegmaat Tom Stamsnijder beleefde maandag een gitzwarte dag. De Nederlander maakte van dichtbij de fatale val van Wouter Weylandt mee.

"Ik heb het allemaal zien gebeuren. Ongeloof heerst momenteel."

"Als vader van een jonge zoon doet het mij enorm verdriet"

Een andere ploeggenoot van Weylandt, Joost Posthuma, reageerde op zijn website. "Ik ben ernstig geschokt door het plotselinge overlijden van mijn ploeggenoot en vriend Wouter Weylandt." Zelf rijdt de Nederlander niet mee in de Giro.

"Als renner aanvaard je dat het beroep van wielrenner risico's met zich meebrengt, maar niemand gaat daarbij uit van het ergste. Wouter zou in september vader worden en keek daar naar uit. Als vader van een jonge zoon doet het mij enorm verdriet als ik besef dat het kind van Wouter en zijn Sophie zal opgroeien zonder vader."