Wielrenner Wouter Weylandt (26) overleden na val in Giro

De Belg Wouter Weylandt (26) van Leopard-Trek is maandagmiddag overleden, nadat hij zwaar ten val is gekomen bij een afdaling in de derde rit van de Giro. Een schedelbreuk werd hem fataal.

drombouts

Teken hier het online rouwregister voor Wouter Weylandt.

Er is ondertussen ook een speciale Facebookpagina opgericht waar iedereen zijn medeleven kan betuigen. Op enkele uren tijd sloten meer dan 56.000 mensen zich aan.

Schedelbreuk

Het drama gebeurde in een afdaling op zo'n 25 kilometer van de meet in de afdaling van de Passo del Bocco. De eerste beelden waren meteen zeer onrustwekkend. Weylandt lag bewegingloos en met zwaar gehavend gezicht tegen het asfalt.

De hulpdiensten kwamen meteen ter plekke en de 26-jarige renner werd nog gereanimeerd. Er was lange tijd onduidelijkheid over zijn situatie, maar rond 17.30 uur meldde de Italiaanse zender RAI dat Weylandt het leven had gelaten.

"Weylandt was al buiten bewustzijn toe we bij hem kwamen. We hebben 40 minuten lang geprobeerd hem te reanimeren, maar tevergeefs. Hij had een schedelbreuk en verschillende wonden aan het aangezicht", vertelde wedstrijdarts Giovani Tredici.

Volgens Andrei Tchmil, teammanager van Katusha, tikte Weylandt met zijn voorwiel tegen een andere fiets waarna hij tegen de vlakte ging.

Boezemvrienden

Weylandt verloor in 2009 twee boezemvrienden. Eerst Frederiek Nolf (21) die in zijn slaap overleed en later Dimitri De Fauw die uit het leven stapte.

Uitgerekend een jaar nadat hij de derde Girorit in Middelburg won, is de renner overleden. Hij heeft ook een etappe in de Vuelta op zijn palmares staan. Weylandt zou in september voor het eerst vader worden.

Lees ook: Collega's Weylandt reageren op Twitter vol ongeloof Lees ook: De carrière van Wouter Weylandt Lees ook: "Renners mogen zelf beslissen hoe ze vierde rit Giro rijden"

Ploegmaats

Na de wedstrijd vond er geen podiumceremonie plaats. De rit werd gewonnen door de Spanjaard Angel Vicioso, de Brit David Millar nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Mark Cavendish.

De vierde rit in de Giro is al geneutraliseerd. Het is nog niet geweten of zijn ploeg Leopard-Trek in de wedstrijd blijft. De ploegmaats zullen zelf beslissen of ze al dan niet in Italië blijven. Koersdirecteur Angelo Zomegnan liet al weten dat alle renners zelf mogen beslissen hoe ze de vierde rit in de Giro rijden.

Lees hier: Reacties overlijden Wouter Weylandt