Vreemdgaan zit in de hersenen

Overspelige vrouwen, troost u: blijkbaar zit uw gedrag deels in de hersenen. De sociaal psycholoog Johan Karremans van de Nijmeegse Radboud Universiteit zocht uit waarom sommige vrouwen wél op de avances van een aantrekkelijke man ingaan, terwijl ze een leuke vent thuis hebben zitten, en anderen niet.

ibroeksteeg

Karremans ontdekte dat de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat de zelfregulatie stuurt, in grote mate bepaalt of je al dan niet op hol slaat zodra een leuke man voorbij komt.

In een studie maakten proefpersonen eerst een test waarna ze later in de wachtkamer door een aantrekkelijke dame of heer werden aangesproken. Naarmate mensen beschikten over een hogere zelfregulatie, flirtten ze minder. Of hun relatie goed of minder goed was, maakte niet uit.

Uit een andere test, gehouden onder proefpersonen die zich in een romantische relatie bevonden, bleek dat de mensen met een hogere zelfregulatie minder geneigd waren op aantrekkelijke alternatieven in te gaan. Tijdens de beoordeling van de alternatieven werden de hersenen gescand. Het bleek dat naarmate het gebied in de hersenen dat zelfregulatie stuurt actiever was, de proefpersonen minder interesse in het aantrekkelijk alternatief toonden.

Zelfregulatie is dus een belangrijke factor, maar wie van nature uit eerder impulsief is, kan de eigen cognitieve controle toch trainen, bijvoorbeeld door middel van mindfullness of oefeningen in meditatie.

Niet te missen