Plastic of kurken wijnstoppen? De keuze van de kenners

Je ziet ze alsmaar vaker opduiken: plastic kurken. Meestal bij de budgetwijntjes, al zijn er ook iets duurdere flessen die er voor vallen. Maar waarom is er eigenlijk een overgang naar plastic wijnstoppen? En wat verkiezen de kenners?

mgeysmans

1 op de 100 wijnflessen wordt verpest door een schimmelinfectie. En die infectie komt, jawel, van de natuurlijke kurk. Plastic of kunststof kurken maken daar voorgoed een einde aan. Ze zorgen ervoor dat de wijn op zijn topkwaliteit blijft, en zorgen er toch voor dat je het plezier beleeft van het 'kurkentrekken', in tegenstelling tot schroefdopwijnen.

Vooral in Europa winnen de kunststof kurken aan populariteit, maar het blijven vooral de goedkopere wijnsoorten die er volop voor gaan. Spijtig, zo leert een onerzoek van het Californische onderzoeksbureau Gomberg Fredrikson & Associates namelijk dat ook echte wijnkenners, zij die voor de duurdere varianten gaan, graag zouden gebruik maken van kunststofkurken. De reden is simpel: wie honderden euro's neertelt voor een topwijn wil die niet verpest zien door zijn beschimmelde kurk.

Beeld: Photonews

Niet te missen