Hoe vol mag je een wijnglas schenken?

Je wilt niet als krenterig overkomen bij je gasten, maar wilt de etiquetteregels toch ook graag volgen. Maar hoe vol mag je een wijnglas dan eigenlijk schenken?

mgeysmans

Een wijnglas wordt normaal gezien tot tweederde gevuld. Al is dat natuurlijk niet mogelijk als je voor extra grote glazen kiest. Giet bij dergelijke 'vazen' maar een bodempje van de wijn in.

Ademen

Dat is niet om zuinig over te komen, wel om je wijn tot zijn recht te laten komen. Een goede wijn moet namelijk ruimte krijgen om te ademen en zijn aroma's vrij te geven. Dat gaat niet bij een te vol glas. Kies je voor het bodempje wijn zorg er dan wel voor dat je regelmatig bijschenkt.

Weet je niet hoeveel wijn in te slaan? Weet dan dat je uit een fles gemiddeld zo'n 6 mooi gevulde glazen kan halen. Per gang reken je best op 1 glas per persoon, al is dat wel wat meer voor het aperitief, voorgerecht en het dessert.

Meer weten over moderne tafeletiquette? Lees dan zeker eens het boek 'Moderne Tafeletiquette' van Kevin Strubbe, uitgegeven bij Van Halewijck, 19,90 euro.

Beeld: Photonews

Niet te missen