Zo bewaar je je wijnen

Je hebt de nodige wijntjes in huis voor die speciale momenten. Maar hoe zorg je ervoor dat die topwijnen ook op hun beste kwaliteit behouden blijven? Wij geven enkele bewaartips.

mgeysmans

Wijnen hebben een aangepaste, niet-vochtige omgeving nodig om bewaard te blijven. De koelkast is dus niet meteen de beste plek om die topflessen in te bewaren. Kies daarentegen voor een speciale wijnkoeler. Of zet ze op een donker, niet-vochtig en koeler plekje in je berging. Vermijd kelders of voorverwarmde plaatsen. Die worden al snel te vochtig, waardoor de kurk en de wijn aangetast kan worden.

Heb je plots toch bezoek en is je wijn niet koel genoeg? Plaats hem dan enkele minuten in de koelkast op de minst koele plek. Doe nooit ijs bij je wijn. Dat neemt de gehele smaaksensatie weg.

Vooral rode wijn moet vooraf gechambreerd (op temperatuur) gebracht worden. Je rode wijn neem je best 24 uur voor openen uit de berging of koeling en laat ze op een bepaalde hoogte, om vocht te vermijden, en uit de tocht chambreren.

Beeld: Photonews

Niet te missen