Michelle Martin (ex van Dutroux) kan dinsdag vrijkomen

Michelle Martin kan dinsdag worden vrijgelaten. De strafuitvoeringsrechtbank heeft geen bezwaren tegen de vervroegde vrijlating. Het openbaar ministerie kan nog in cassatie gaan en heeft daarvoor de tijd tot dinsdag 16 uur.

ghouben

Het openbaar ministerie heeft volgens RTL Info eerder laten weten tegen deze beslissing gekant te zijn. Een vervroegde vrijlating gaat bovendien gepaard met een heleboel voorwaarden (werk, reclassering, een job...), ondermeer de mening van de slachtoffers is van tel.

Sommige ouders van slachtoffers wisten niet dat Martin vrij kon komen. Paul Marchal, vader van An, betreurt dat hij het nieuws via de media moest vernemen. Ook Jean Lambrecks, vader van Eefje, betreurt de voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Geen spijt

Olivier Haenecour, advocaat van de familie Lambrecks, heeft zich eerder altijd verzet: "De familie Lambrecks vindt dat Michelle Martin nooit oprecht haar spijt heeft betuigd".

Martin werd in augustus 1996 aangehouden voor medeplichtigheid aan de activiteiten van de bende van Dutroux. Daarvoor werd ze in 2004 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Ze werd schuldig bevonden aan de opsluiting van Laetitia, Sabine, An, Eefje, Melissa en Julie. Voor deze laatste twee meisjes kwam er nog het bezwarende element bij dat ze de kinderen liet verhongeren hoewel ze de kans had om hen te helpen.

Scheiding

Eind 2003 liet Michelle Martin zich vanuit de gevangenis scheiden van Dutroux. Vanaf augustus 2006 bestond de mogelijkheid dat ze vervroegd vrij kwam. Vorige week werd het vierde verzoek tot haar vervroegde vrijlating ingediend.

In 1989 kwam Martin al eens vervroegd vrij. Ze werd toen veroordeeld voor verkrachting van minderjarige meisjes en kreeg vijf jaar cel. Maar in 1992 kwam ze vervroegd vrij door toepassing van de Wet Lejeune.

Lees ook: Paul Marchal: "Vervroegde vrijlating Martin is onbegrijpelijk"

(Foto: Photonews)