Prijzen stijgen sneller dan in buurlanden

De prijzen van goederen en diensten stijgen in België sneller dan in de buurlanden. Dat heeft vooral de maken met duurdere kosten voor energie. Onbewerkte voedingsproducten zijn echter de enige waarvoor de prijzen in ons land niet sterker stijgen dan in het buitenland.

jvangeyte

Tijdens de eerste drie maanden van 2011 steeg de levensduurte in ons land - omgerekend op jaarbasis - met gemiddeld 3,6%. En dat is veel meer dan in onze buurlanden. Voor Duitsland, Frankrijk en Nederland samen bedragen de gemiddelde prijsstijgingen maar 2,1%.

De belangrijkste oorzaak van dat verschil is vooral de evolutie van onze energierekening. In het eerste kwartaal werd die - omgerekend op jaarbasis - 17,4% duurder. De hoge prijzen voor ruwe aardolie, die zich vertalen in hogere tarieven voor allerhande andere producten, liggen hier aan de basis, zegt het Prijzenobservatorium.

Een studie van de Nationale Bank leerde eerder al dat dit komt omdat de duurdere prijzen voor aardolie vaker en sneller worden doorgerekend in België dan in de buurlanden. Bij stijgende prijzen is dit in het nadeel van de consument, bij dalende prijzen in zijn voordeel.

Maar ook diensten maken het leven duurder. In de eerste drie maanden werden de tarieven hiervan 2,5% opgevijzeld.

En dat geldt eveneens voor bewerkte levensmiddelen. Hier werden -omgerekend op jaarbasis - gemiddelde prijsstijgingen van 2,3% berekend.

Alleen voor niet-bewerkte levensmiddelen is de balans gunstiger. Die stegen maar met 1% in prijs. Ze zijn ook de enige categorie waar de prijsstijgingen in ons land kleiner zijn dan in de buurlanden. Hier werden de niet-bewerkte levensmiddelen 2,5% duurder.

Foto Photonews

JVG