Verrassende wijnbereidingen

Een witte- of rode wijn saus saai? Niet als je James Tanner mag geloven. De knappe kok stelde er zelfs een boek rond samen: 5 ingrediënten. Meer is er volgens hem niet nodig om een heerlijk gerecht op tafel te toveren. Wij zetten 2 van zijn verrassende wijnsauzen op een rijtje voor jullie.

mgeysmans

Geroosterde peren, blauwschimmelkaas, fondue & walnoten

Voor 4 personen:

1 theelepel olijfolie, 4 stevige rijpe peren geschild, gehalveerd en ontdaan van het klokhuis, 1 dl witte wijn, 180 gram blauwschimmelkaas, 1 eetlepel bloesemhoning en 50 gram stukjes geroosterde walnoot.

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de gehalveerde peren op matig vuur aan weerszijden 2 minuten. Neem ze uit de pan en leg ze in een gratineerschaal van 20x20 cm.

2. Schenk de witte wijn in de koekenpan. Voeg de kaas en honing toe en laat al roerend op een zeer laag vuur de kaas smelten.

3. Schep de gesmolten kaas over de peren en rooster ze in 15-20 minuten in de oven goudbruin. Laat ze 2 minuten rusten. Schep de peren op warme borden en strooi er de geroosterde walnoten over.

4. In plaats van peren kan je ook appels gebruiken. Ook met de blauwschimmelkaas kan je variëren, naargelang de gewenste scherpheid van je kaassaus.

Geroosterde tarbot met Cantharellen

Voor 4 personen:

4 x 150 gram stukken tarbot (dikke filets, ontveld en ontdaan van graten), 1 eetlepel olijfolie, 125 gram cantharellen, 2 sjalotjes, 1,25 dl rode wijn, 1,25 dl kippenbouillon.

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Kruid de onderzijde van de tarbotfilets met zeezout en versgemalen zwarte peper. Bestrijk aan weerszijden met olie. Verhit een ovenvaste koekenpan op hoog vuur en schroei daarin de tarbot in 30 seconden aan beide kanten dicht. Zet de pan in de oven en bak de vis 8 minuten.

2. Verhit intussen de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak daarin de cantharellen 5 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.

3. Zet de pan weer op het vuur en voeg de sjalotjes toe. Fruit ze 4 minuten op laag vuur. Voeg de rode wijn toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes met de helft inkoken. Giet de kippenbouillon erbij en breng alles weer aan de kook. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe.

4. Verdeel de tarbot over 4 warme borden. Schep de cantharellen erop en sprenkel de saus rondom de vis.

Meer weten? Neem 5 ingrediënten, Jammes Tanner, Kosmos uitgeverij, 16,95 euro.

Beeld: Photonews

Niet te missen