Zo maak je de perfecte veloutésaus met wijn

Een veloutésaus is een variant op de bechamelsaus, waarbij de melk vervangen wordt door een kruidige kippen- of kalsfbouillon. Ander belangrijk onderdeel: een bijzonder goede droge, witte wijn.

mgeysmans

Een klassieke velouté is onmisbaar in de keuken. Het is een overheerlijk sausje bij een stoofpotje maar kan ook dienst doen voor alle andere, klassiekere gerechtjes.

Voor 500 ml saus:

15 gram boter, 15 gram bloem, 300 ml goed gekruide kalfs- of kippenbouillon, 150 ml droge witte wijn, 150 ml slagroom, Zout en peper.

1. Smelt de boter in een pan totdat er kleine belletjes ontstaan. Voeg dan de bloem toe voor een roux en roer snel tot het geheel een pasta vormt. Laat nu 2-3 minuutjes op een gemiddeld vuur zachtjes koken totdat de roux goudgeel wordt.

2. Neem de pan van het vuur en blus het geheel met de bouillon. Breng het geheel daarna aan de kook en roer de saus stevig door totdat ze gebonden is.

3. Klop nu de wijn en de room erdoor en laat nog 20 minuten zachtjes doorkoken tot de saus mooi glad en glanzend is. Nog eventjes doorzeven en op smaak brengen.

4. Voor de liefhebbers: je kan de saus een extra toetsje geven door er wat kappertjes, fijngehakte dille, venkel, een snuifje saffraan of wat tomaten aan toe te voegen.

5. Wil je de velouté graag gebruiken bij een visgerecht? Neem dan visbouillon bij de bereiding in plaats van kippen- of kalfsbouillon.

Meer weten over de heerlijkste sauzen? Lees dan zeker eens Chef School van Joanna Farrow uitgegeven bij Tirion Culinair.

Beeld: Photonews

Niet te missen