Een gynaecoloog op drie zwijgt over risico's ingreep

Uit een rondvraag van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) blijkt dat bij een consultatie meer dan een derde van de gynaecologen zwijgt over de risico's van een ingreep.

ibroeksteeg

"Meestal is dat te wijten aan tijdsgebrek, slordigheid of gewoon vergetelheid", beweert dokter Johan Van Wiemeersch van de VVOG in een krant van De Persgroep. De vereniging wil daarom patiënten voor elke ingreep een standaard toestemmingsformulier laten ondertekenen waarin zij erkennen van alle risico's op de hoogte te zijn. Zo willen ze het aantal schadeclaims aanpakken.

De vereniging Medisch Falen, die de slachtoffers van een medische fout verdedigt, reageert ontzet: "Slachtoffers van een medische fout hebben dan geen poot meer om op te staan", zegt voorzitster Denise Vander Weyden. De vereniging vreest dat de toestemmingsformulieren een ellenlange lijst van complicaties worden waar je zonder medische achtergrond nauwelijks aan uit raakt. "Op die manier valt alles onder het label van 'complicatie' en is een medische fout niet meer mogelijk."

Beeld: Photonews