Koffie en Red Bull voortaan verboden in bieb van KU Leuven

Slecht nieuws voor studenten die tijdens de blok (over)leven op cafeïne en frisdrank: de centrale universiteitsbibliotheek van de KU Leuven bant aan de vooravond van de blok cola, koffie en energiedrankjes.

ghouben

Morsende studenten brengen er immers te veel schade mee toe aan het beschermde interieur. De Centrale Bibliotheek op het Ladeuzeplein is een beschermd monument.

De KU Leuven stimuleert het samen studeren door de verschillende bibliotheken tot 's avonds laat open te stellen, maar het vlaggenschip op het Ladeuzeplein, goed voor vierhonderd plaatsen, lijdt daaronder.

"Suikerhoudende dranken zoals cola, fruitsap, energiedrankjes en ook koffie maken veel vlekken op onze houten tafels en stoelen. Vooral op dagen dat ieder plekje bezet is, wordt er aardig wat gemorst", zegt Erna Mannaerts van de Centrale Bibliotheek in een krant van de Corelio-groep. "Dat levert vaak blijvende schade op. De grootste schade kunnen we uitwissen door de tafels en stoelen af te schuren en het hout opnieuw te behandelen, maar het is absoluut niet de bedoeling om na iedere blokperiode ons meubilair onder handen te nemen."

Water uit flesjes

Volgens Werner Beyens, de verantwoordelijke van de Publieke Diensten, zijn er al meer dan veertig zware schadegevallen vastgesteld sinds studenten massaal blokinspiratie zoeken in de bibliotheek. Kostprijs: 450 euro per keer.

"Dat baart Monumentenzorg zorgen", zegt Beyens. "We zouden de factuur van de herstelling aan de morsende studenten kunnen doorspelen, maar het compromis is studentvriendelijker: voortaan mag er alleen nog water uit flesjes gedronken worden in de bieb."

Meer over KU Leuven