Grootste stijging in tien jaar van fraude met bankkaarten

In een jaar tijd heeft de politie 35% meer gevallen van fraude met bankkaarten vastgesteld. Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd. Criminelen grijpen daarbij weer helemaal terug naar oude technieken om aan codes te geraken.

ghouben

Niet via het internet, maar in het bankkantoor zelf. Daar gaan de criminelen de code halen, en ze doen dat op een vrij eenvoudige manier.

Schoudersurfen

“Het afgelopen jaar zien we dat het ‘shouldersurfen’ weer helemaal terug is”, zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. “Criminelen kijken gewoon over de schouder van een klant mee, om zo de code te stelen.”

Door de extra beveilingssystemen die in de chip van de bankkaart zitten, is het voor criminelen moeilijker om een code te kraken via het internet. Net daarom gaan ze weer vaker de straat op.

Tijdens de eerste 9 maanden van vorig jaar heeft de politie 5.777 fraudegevallen geregistreerd: 35% meer dan in dezelfde periode, een jaar eerder (4.262). Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd.

2.700 kaartblokkeringen per dag

“We moeten nog altijd vaststellen dat niet iedereen even alert is”, zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. Het zijn vooral oudere mensen die het slachtoffer zijn. Ze laten zich snel afleiden door andere klanten, en daar maken criminelen gebruik van. Die slaan razendsnel toe.

Een zogezegde klant gluurt achter het slachtoffer mee over de schouder om de code te zien. Op dat moment spreekt een tweede persoon aan de andere geldautomaat de klant aan en vraagt hulp. Als de klant even meekijkt naar de andere automaat, graait de gluurder de bankkaart uit de gleuf. Elke week worden op deze manier honderden kaarten gestolen.

Als het gebeurt, moet u zo snel mogelijk bellen naar Card Stop (070- 344.344). Daar laten ze de kaart meteen blokkeren, zodat hij niet meer bruikbaar is. Vorig jaar zijn er zo 1 miljoen kredietkaarten geblokkeerd, of zo’n 2.700 per dag. De banken zijn op de hoogte van de nieuwe piek en blijven investeren in het veiliger maken van de bankkantoren.