‘Abbottabad Tapes’ tonen geheim leven van terroristenleider

Was Osama bin Laden de laatste jaren een wat zielige figuur die zich vergaapte aan zelfgemaakte video’s waarin hij dreigend tekeerging met een geverfde baard? Of had hij nog steeds een leidende rol in een wereldwijd actief terreurnetwerk?

ghouben

Gisteren zette de islamistische site Shamik1.net de wellicht laatste audioboodschap van Bin Laden op het net, een nauwelijks een minuut durende boodschap aan het adres van president Obama over het lot van de Palestijnen in Gaza. Bin Laden zou de boodschap ingesproken hebben, enkele dagen voor hij doodgeschoten werd door Amerikaanse elitesoldaten.

Die soldaten vonden in het huis in Abbottabad ook de video’s waaruit het Pentagon het voorbije weekend vijf korte fragmenten vrijgaf. De video’s maken deel uit van de “vondst van de eeuw, met de omvang van een kleine universiteitsbibliotheek”, pronkte nationaal veiligheidsadviseur Tom Donilon zondag op de Amerikaanse zender NBC.

Doorprikken

Uit de overvloed aan materiaal zou na een eerste analyse blijken dat Bin Laden nog steeds een “operationele en strategische rol” speelde, naast zijn betekenis als “symbool en propagandist”, aldus Donilon (maar dan bij CNN’s State of the Union).

Tegelijk zijn de vrijgegeven beelden duidelijk ook geselecteerd op hun vermogen om het symbool Bin Laden te doorprikken.

Het intrigerendste fragment toont een man met een grauwe baard die, zittend in een rommelig vertrek, naar een video van zichzelf zit te kijken. De man ziet er ouder uit dan zijn 54 jaar en maakt een wat zonderlinge indruk, heen en weer schommelend, gewikkeld in een deken en getooid met een wollen muts.

Geverfde baard

Een heel ander beeld dan dat van de ontembare jihadist dat Bin Laden aan de wereld toonde, zoals blijkt uit de clips waarop hij met een zwart geverfde baard boodschappen inoefent. Boodschappen die we niet horen omdat het Pentagon de klank heeft weggelaten, omdat die blijkbaar toch nog een te ophitsende boodschap verspreidde.

De beelden moeten ook bewijzen dat de Amerikaanse operatie wel degelijk Osama bin Laden uitschakelde.

Maar zondag dook weer een nieuwe complotttheorie op. Hoe komt het dat de man op de video de afstandsbediening rechts hanteert, terwijl van Osama bin Laden vaststaat dat hij linkshandig was?

Volgens de New York Times zou Bin Laden de jaren die hij in zijn schuilplaats in Abbottabad doorbracht, vooral voor de tv hebben gezeten. De jongste van zijn drie vrouwen, Amal al-Sadah (29), zou aan de Pakistaanse overheid verklaard hebben dat de hele clan al vijf jaar in Abbottabad ondergedoken zat.