Ethiopische koffie en totempaal voor jarige Wereldwinkel

Zowat honderd Limburgse Wereldwinkelvrijwilligers en sympathisanten hebben zaterdag 40 jaar Vlaamse Wereldwinkels gevierd.

Dat gebeurde voor de provincie Limburg in Stevoort, waar ook Tilahun Mekonen Tibba van de Ethiopische koffiecoöperatie Oromia te gast was. Tilahun kreeg meteen een pakje van ‘zijn’ koffie in handen gestopt.

“Ik controleer de kwaliteit van onze koffiebonen vooraleer die verder mogen”, legt hij uit. “Daarnaast train ik in Ethiopië ook mensen die koffieboer willen worden of dat al zijn.

Op die manier kan de kwaliteit van onze 7 soorten koffie steeds omhoog getild worden en vinden we ook meer en meer afnemers. Dat dit op een correcte en eerlijke manier gebeurt, is dankzij de inzet van klanten als de Wereldwinkels. Onze boeren worden dus correct vergoed en werken in menswaardige omstandigheden.”

Totem

Niet alleen het bezoek uit Ethiopië kruidde het feest. Voor de Stevoortse Wereldwinkel werd ook een bijna 5 meter hoge totempaal onthuld, een werk van eigen, Stevoortse bodem. “Ik heb de figuren in de paal zelf uitgesneden”, legt Hilly Smets uit.

“Mijn zonen Dries en Mattice hebben het hoofd gemaakt. De vlaggen aan de zijkanten zijn van Lucienne Vandercappelen. Halverwege de paal hebben we nog een gat geboord waarin de mensen van Wereldwinkel een vlag kunnen steken als de winkel open is. Zo is dat duidelijk voor iedereen.”

“De totempaal is een oud idee van Luc Hendrickx, de bezieler van deze Wereldwinkel die helaas, na een lange ziekteperiode overleden is”, legt Hilly uit.

“Luc was een prachtkerel, en als eerbetoon aan hem hebben we de draad weer opgepakt en de totempaal afgewerkt. Een werk van jaren, maar precies bij de 40ste verjaardag van de Wereldwinkels dit onthullen, vinden we ook heel mooi en zinvol.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio