Zeg het met eerlijke bloemen

De Keniaanse bloemenarbeidster Irene Nyambura Kiarie (39) heeft een pleidooi gehouden om te kiezen voor bloemen die geteeld en verhandeld zijn met respect voor mens en milieu. Steeds meer bloemen in de rekken van onze bloemisten komen immers uit het Zuiden.

Het ‘Netwerk Bewust Verbruiken’ zette de schouders onder de campagne ‘Fair Flowers for Human Rights’ en nodigde, samen met Jong Groen! Limburg, Irene uit. Zij vertelt haar verhaal, van de plantage in ‘Red Lands Roses op 35 kilometer van hoofdstad Naïrobi.

“In Kenia alleen zijn er 158 bloemenplantages waarvan er 58 met een Fairtrade-label werken. Ik schat dat er meer dan 50.000 mensen actief zijn, meer dan 80 procent vrouwen. In ons bedrijf, 15 hectare groot, oogsten en verschepen we dagelijks bijna 55.000 bloemen. We werken er met 450 personen. Ik sta aan het hoofd van een ploeg en ben ook vakbondsafgevaardigde.”

“We oogsten het hele jaar rond. Veel rozen, anjers en geraniums die je hier kan kopen, komen uit Kenia, de vierde grootste wereldproducent van sierbloemen. 11 procent van de Europese bloemen komt uit mijn land, vaak via veiling Aalsmeer.”

“In veel bedrijven zijn de lonen erg laag en zelfs nog flink verminderd de laatste 12 jaar. En de vrouwen zijn slachtoffer van seksuele intimidatie of discriminatie zoals bijvoorbeeld verplichte zwangerschapstesten. Vaste contracten zijn zeldzaam, vakbonden zijn in veel bedrijven niet welkom.

Bovendien sproeien de bedrijven vaak kankerverwekkende pesticiden. Normaal moeten de arbeiders dan minstens 6 uur uit de plantages blijven, maar na een half uur worden ze toch weer de velden ingejaagd. Daardoor hebben ze hoofdpijn, slapeloosheid, evenwichtsstoornissen, vermindering van geheugen of depressies.”

“We moeten dringend het Vlaamse publiek aanmoedigen Fairtrade-bloemen te kopen”, vinden co-voorzitsters Derya Erdogan en Kelly Vanbrabant van Jong Groen! en Clara Moeremans van ‘Bewust Verbruiken’. “De campagne ‘Blije Bloemen’ wil de bloemisten vragen te kiezen voor bloemen die geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu.”

“Er is maar één iemand die de zaken voor ons echt kan veranderen, en dat is de consument die bloemen koopt”, zegt Irene. “Zo wordt druk gezet op supermarktketens en de bloemenindustrie.”

Fairtrade-bloemen zijn herkenbaar aan het keurmerk Max Havelaar op de verpakking.

Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio