Cavendish niet voorbij Petacchi in Giro

De Italiaan Alessandro Petacchi (Lampre) heeft de eerste rit in lijn gewonnen in de Ronde van Italië. In Parma versloeg hij de Brit Mark Cavendish (HTC-Highroad) en de Italiaan Manuel Belletti na een massaspurt. Cavendish is wel de nieuwe leider.

drombouts

De rit, met 244 kilometer de langste in deze Giro, werd gekleurd door een monsterontsnapping van Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto).

De Duitser versnelde onmiddellijk na het startschot en verzamelde een maximale voorsprong van meer dan 19 minuten. Pas op 26 km van de streep werd Lang weer opgeslokt door het peloton. Hij hield aan zijn avontuur wel de bergtrui over.

In de slotfase gingen acht renners, onder wie Jan Bakelants, in de aanval, maar een massaspurt kon niet vermeden worden. Daarin was Petacchi de sterkste voor Cavendish en Belletti. Wouter Weylandt eindigde op de negende plaats.

Cavendish protesteerde nog tegen de zege van Petacchi, maar de jury oordeelde dat de 37-jarige Italiaan verdiend had gewonnen.

De Brit moet het stellen met de roze trui die hij dankzij de bonificaties overneemt van zijn Italiaanse ploegmaat Marco Pinotti.

Maandag rijdt het peloton van Reggio Emilia naar Rapallo. Na de Passo del Bocco (957 m) op veertig kilometer van de finish volgt nog een klimmetje van vierde categorie in volle finale.

Foto Photonews