Homans: "Koning geeft N-VA te weinig kansen"

N-VA heeft in de voorbije maanden te weinig kansen gekregen van koning Albert. Dat zegt parlementslid Liesbeth Homans. Zij zou het beter vinden dat de grootste partij sowieso het initiatief mag nemen.

kscherpenberg

"Het is toch wel de koning die iemand aan zet brengt", vertelde Homans in 'De Zevende Dag' op Eén. "Ik hoor het graag zeggen: neem het initiatief maar we mogen niet."

Ze verwijst naar het feit dat Bart De Wever slechts kort informateur (22 dagen) was en nog minder lang koninklijk verduidelijker (10 dagen).

Homans sprak vol lof over hoe Kris Peeters (CD&V) te werk ging na de Vlaamse verkiezingen in 2009. "Hij heeft onmiddellijk gezegd: ik wil met die en die als grote overwinnaar van de verkiezingen en na een paar weken was er een regeerakkoord en een regering."

Republikeinen

Open Vld, sp.a en CD&V geven Homans echter ongelijk. Renaat Landuyt moedigde N-VA zelfs aan - omdat de koning hen toch zou negeren - zonder een aanstelling door de vorst ons land uit de politieke impasse te loodsen.

"Waarom wachten jullie als Republikeinen op een signaal van de koning?" klonk het. "Zet u samen met de vrienden, zoals je in het begin hebt gedaan. Je hebt met Di Rupo een akkoord gemaakt en een paar maanden later was je het vergeten dat je een akkoord had. Probeer het nog een keer."

Annemie Turtelboom vond het niet correct van Homans om de schuld in de schoenen van de koning te schuiven. Volgens de liberale was het even moeilijk om een regering te vormen als de koning er niet was.

Ze zei ook dat Albert II enkel benoemt op basis van wat hij verneemt. "En als de winnaar van de verkiezingen dan zegt: let op, want ik wil geen premier worden, dus ik wil ook geen formateur zijn. Ja wat wil je dan. Dat de koning hem toch benoemt. Dan is het ook niet goed."

Hendrik Bogaert (CD&V) oordeelde dat het nu zeker niet het goede moment is om de rol van de koning in vraag te stellen.

Meer over Liesbeth Homans