Jeugd van Achelse KF Kempenbloei blikt tevreden terug op EMJ

Voor de vierde keer op rij namen de jeugdafdelingen van KF Kempenbloei deel aan het Europees muziekfestival in Neerpelt.

redactie

Na een eerste jurering ?eerste prijs' in 2005 werd jeugdfanfare Kempenbloei in 2007 ? 2009 en 2011 telkens bekroond met ?Summa Cum Laude' oftewel allerhoogste onderscheiding. Dit keer zelfs met een monsterscore van 99%.

Ook de jeugddrumband bracht het er prima vanaf. Zij scoorden de eerste prijs in de reeks percussie-ensembles. Aan beide resultaten is heel hard werken voorafgegaan.

Nieuwe dirigenten

Ruim een jaar geleden werd Kristien Schuurmans dirigente bij de jeugdfanfare nadat Koen Maas na vijftien jaar de tijd rijp zag om het dirigeerstokje door te geven. "Een zware opdracht," vertelt Kristien(31).

"Koen is niet de minste muzikant en had de jeugdfanfare tot prachtige resultaten geleid. Ik hoopte vurig dat we hetzelfde hoge niveau zouden kunnen behouden. Er waren enkele jongeren gestopt, plaatsen die gelukkig ondertussen ingenomen zijn door nieuwe, jonge muzikanten. In de bezetting van de grotere instrumenten zijn nu ook nog wat gaten, we hopen die snel ingevuld te krijgen."

Toen Kristien in september stopte met werken om zich voor te bereiden op de geboorte van hun tweeling, in november zagen Ferre en Daan het levenslicht, nam manlief Tom D'Joos(35) de groep over. Hij startte vanaf januari met de voorbereidingen op het EMJ.

"Behalve de traditionele zondagavondrepetities hebben we in de Paasvakantie groepsrepetities per instrument en extra repetities voor de hele jeugdfanfare ingelast," legt Tom uit. "Daarbij nam Kristien de koperblazers voor haar rekening en ik de saxofoons en het volledige orkest."

Summa cum laude met 99%

Het harde werken legde hun geen windeieren. Voor hun juryoptreden op zondagmiddag, waarbij de tribune in de sporthal van Neerpelt vol supporters zat en waarbij ze in vier stukken de pannen van het dak speelden, werden ze bekroond met de gedroomde jurering: Summa Cum Laude.

"We traden aan in de Wimpelreeks," legt Tom uit. "Dat hield in dat we een gevarieerd programma met een zo groot mogelijke diversiteit van 22 tot maximum 25 minuten moesten brengen, waarbij onder meer een stuk van een binnen- als een buitenlandse componist. Op de CD die we eerder uitbrachten met KF Kempenbloei stonden enkele nummers die een mooie uitdaging vormden voor de jeugdfanfare en daar zijn we dus voor gegaan!"

Kristien en Tom, beiden muzikaal geschoold bij muziekacademie Niko en in hogere studies aan de conservatoria in Antwerpen, Gent, Maastricht en Leuven, hebben alweer nieuwe plannen met de jeugdfanfare. "Binnenkort een feestje en dan verder naar de volgende uitdaging," lacht het paar dat het dirigentschap samen verder wil zetten. "We willen de jeugdfanfare in 2012 laten deelnemen aan het VLAMO kampioenschap voor grote harmonieën en fanfares. Eens meten waar ze zich op Limburgs en eventueel Vlaams niveau tussen de volwassenen bevinden. En een concertreis moet ook nog 's gepland, misschien eens samen met de grote fanfare Kempenbloei op pad? Wie weet!"

Linda Theunissen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio