Veteranen treuren om minimale aandacht voor Bevrijdingsdag

Het is vandaag exact 66 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Bijna nergens in het land staat men daarbij stil. De oud-strijders vinden dat bijzonder jammer.

kscherpenberg

De opperbevelhebber van het Duitse leger zette op 8 mei 1945 zijn kribbel onder de capitulatie.

In Nederland en Frankrijk is Bevrijdingsdag of V-dag een officiële feestdag, maar bij ons is dat niet het geval. Wel wordt er zondag aan de Congreskolom in Brussel een krans neergelegd, maar koning Albert II is niet van de partij. Onze vorst geniet van wat rust in Italië. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gaat wel naar de hoofdstad. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) woont in Antwerpen dan weer de holocaustherdenking bij van het Forum der Joodse Organisaties.

"De 65ste verjaardag van de bevrijding is twee jaar geleden al uitgebreid herdacht", stelt Luc De Vos, professor aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, in een Corelio-krant. Bovendien werden heel wat landsdelen al eind 1944 bevrijd.

Middeleeuwen

"Daarbij komt dat de meeste organisaties die werken rond herdenkingsplechtigheden volop in de sfeer zitten van de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog, van 2014 tot 2018.'

Philippe Haeyaert, de voorzitter van de Vlaamse oud-strijdersvereniging, zegt het jammer te vinden dat 8 mei meer en meer wordt vergeten. De man zegt dat we onze vrijheid en welvaart aan het einde van die oorlog te danken hebben. "Veel mensen weten niet meer dat dit een feit is uit de vorige eeuw, en niet uit de middeleeuwen."