Steeds meer studenten rekenen op leefloon

Steeds meer studenten kloppen bij het OCMW aan voor een leefloon. Dat blijkt uit de cijfers van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Philippe Courard (PS).

jlenaerts

In 2009 kregen 15.978 studenten een leefloon. Vorig jaar waren er dat al 16.840. De cijfers voor de eerste maanden van dit jaar zijn nog niet volledig "maar niets laat vermoeden dat die gaan dalen", vertelt Annemie Voets, directeur-generaal Algemene Diensten van de POD Maatschappelijke Integratie, in een krant van Corelio.

Het meest aantal studenten met een leefloon bevindt zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gevolgd door de provincies Henegouwen en Luik. In Vlaanderen wonen de meeste studenten met een leefloon in de provincie Oost-Vlaanderen.

Oorzaken

Het leefloon van studenten stemt overeen met dat van een alleenstaande. Studiebeurzen en andere financiële steungelden worden wel in mindering gebracht.

Er is nog geen zekerheid over de oorzaken van het probleem. Het aantal leefloners in het algemeen blijft stijgen. Mogelijk zijn de toenemende echtscheidingen ook een factor.

Beeld: Photonews