Truiense politie sleept justitie voor rechter

De lokale politie Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken sleept de Federale Overheidsdienst Justitie voor de rechter wegens achterstallige gerechtskosten. Reden daarvoor zijn de verzendkosten van de Truiense pv's, die justitie al sinds 2009 niet meer heeft terugbetaald.

jlenaerts

Jaarlijks stelt de politie van Sint- Truiden duizenden pv's op, die allemaal naar de overtreders moeten worden gestuurd. De verzendkosten daarvoor worden al jaren als een gerechtskost beschouwd, en bijgevolg keurig door de FOD Justitie terugbetaald. De lokale politie van Sint-Truiden wacht echter nog altijd op de terugbetaling van de portokosten die in 2009 en 2010 werden gemaakt. In 2009 bedroegen die verzendkosten 8.106,89 euro, terwijl dat bedrag in 2010 zelfs tot 14.378,25 euro opliepen.

"Onze zone wacht nog altijd op dat geld", zegt burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a), voorzitter van het politiecollege. "Omdat we het geld via de administratieve weg niet terugkregen, zagen we ons genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen. In het verleden werden die kosten immers probleemloos terugbetaald." Waarom de FOD Justitie plots is gestopt met de terugbetaling blijft voor de Truiense politie een raadsel.

"Geen andere uitweg" "Ik ben geen voorstander van het feit dat we een overheidsdienst dagvaarden", zegt Vandenhove. "Maar we zagen geen andere uitweg meer. 22.484,94 euro is een serieuze hap uit ons budget, die moeten we op een of andere manier terugkrijgen. Hopelijk kan het tot een minnelijke schikking komen."

Bij de FOD Justitie was vrijdagavond niemand meer bereikbaar die kon bevestigen of verzendingskosten van pv's al dan niet als gerechtskosten beschouwd worden. Ook de woordvoerster van justitieminister Stefaan De Clerck kon geen uitsluitsel brengen.

Ruben Steegen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio