Sp.a: "Inburgering moet verplicht zijn bij gezinshereniging"

"Inburgering moet verplicht zijn bij gezinshereniging". Dat zei Karin Temmerman (sp.a) vrijdag tijdens het debat over de verstrenging van de wet op de gezinshereniging in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

drombouts

Een alternatieve meerderheid (N-VA, CD&V, Open Vld en MR) heeft een voorstel uitgewerkt om de wet op de gezinshereniging strenger te maken. Maar de eis dat wie overkomt zich moet inburgeren, staat daar niet in, omdat de MR dat niet wil meestemmen.

De MR wil van geen verplichte inburgering weten met het oog op de Franstaligen in de Vlaamse rand rond Brussel. De N-VA steunt de MR "omdat we een compromis willen en omdat ze meer zetels heeft dan de sp.a".

Theo Francken (V-VA) voegde er aan toe dat de eis tot inburgering in Vlaanderen "in ieder geval reeds bestaat en zal blijven bestaan".

Een tweede verstrengend amendement van de sp.a vindt wel genade bij de alternatieve meerderheid. Temmerman (foto) wil dat de vele bilaterale verdragen die België afsloot strikter geïnterpreteerd worden, zodat de verstrenging van de gezinshereniging ook voor deze groepen geldt.

België heeft verdragen met Marokko, Turkije, Algerije, Tunesië, Servie, Montenegro, Kroatië, Macedonië en Bosnië-Herzegovina. De meeste gezinsherenigers komen uit Marokko en Turkije en de voorwaarden zijn in deze verdragen veel soepeler dan de voorwaarden die de nieuwe wet wil opleggen.

Als al de herenigers uit Marokko en Turkije zich op de verdragen kunnen beroepen, dan zal de verstrenging maar weinig gevolgen hebben. Temmerman wil nu dat deze verdragen geïnterpreteerd worden zoals ze bedoeld zijn.

"Ze mogen alleen maar gelden voor personen die zelf naar België gekomen zijn om hier te werken en die al gehuwd zijn of al kinderen hebben", zo luidt het. De alternatieve meerderheid volgt de sp.a op dit vlak.

Het debat gaat deze namiddag verder.

Meer over het voorstel van de alternatieve meerderheid vindt u hier.

JDW

Archiefbeeld Wim Hendrix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer