NMBS organiseert dure congressen

Het internationale congres dat de NMBS-Holding in maart organiseerde over de toekomst van de spoorwegen heeft 550.000 euro gekost voor 400 deelnemers. Dat is omgerekend 1.375 euro per persoon.

jvangeyte

De deelnemers aan het tweedaagse congres werden goed verzorgd, zegt Tanguy Veys (VB), die hiervoor topman Jannie Haeck op de korrel neemt. "Alle deelnemers kregen bij aankomst een mooie boekentas vol met gadgets, luxueuze boeken met harde kaft en in vierkleurendruk, talrijke balpennen en memorysticks…. En na een bezoek aan het Magritte Museum konden ze aanschuiven voor een heuse gala-avond.

Wie wou deelnemen, moest 750 euro inschrijvingsgeld betalen. Maar wie dat tijd deed, mocht aanschuiven voor 600 euro.

De totale kostprijs van het congres bedroeg volgens minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte 550.000 euro. De inkomsten uit sponsoring en inschrijvingen - er waren 70 betalende deelnemers op 400 inschrijvingen, de rest waren eigen personeelsleden van NMBS Holding, mensen van mede-organisatoren en sprekers - bedroegen in totaal 310.000 euro. Al kwam de sponsoring vooral van de NMBS-Holding en diens dochterbedrijven.

Volgens Veys wou NMBS-topman Jannie Haeck de vraag om zijn mandaat bij het zwaar verlieslatende overheidsbedrijf te verlengen kracht bijzetten met het congres.

JVG