Barack Obama wil geen foto van lijk Osama vrijgeven

De laatste dagen was er heel wat speculatie en twijfel, maar de Amerikaanse president Barack Obama heeft nu definitief beslist: er worden geen foto's vrijgegeven van het stoffelijk overschot van Osama bin Laden. Dat schrijven meerdere Amerikaanse media.

ikerremans

Volgens televisiestation CBS zal de president in een zondag uit te zenden interview zeggen dat hij geen publicatie wil. Andere media meldden op gezag van bronnen in het Witte Huis eveneens dat er geen foto's publiek worden gemaakt.

Te gruwelijk

Het Witte huis zegt dat er een "risico voor de nationale veiligheid" is. Obama is er ook beducht voor dat de foto's voor propagandadoeleinden kunnen worden gebruikt.

Sceptici, ook in het Congres, menen bovendien dat de foto's "te gruwelijk" zijn. Volgens niet nader genoemde bronnen heeft Osama bin Laden een gapende hoofdwonde en zou er zelfs hersenmassa te zien zijn.

Verschillende Congresleden hebben naar eigen zeggen al wel een foto van het lijk gezien. Onder meer de Republikein Mike Rogers zei dat het risico van een publicatie hoger is dan het voordeel ervan.

De Amerikaanse regering twijfelt al sinds de dood van de Al-Qaida-leider of ze het ultiem bewijs zou leveren dat hij dood is.

Meer over Barack Obama