Dexia duwt Ethias in het rood

De verzekeraar Ethias sluit 2010 uiteindelijk af met een verlies van 198,7 miljoen euro. Dat heeft het volledig aan Dexia te wijten. De belegging die het bedrijf in aandelen van zijn branchegenoot deed is immers aanzienlijk in waarde gedaald.

jvangeyte

De eigenlijke verzekeringsactiviteiten van Ethias waren wel winstgevend. Zij leverden een positief resultaat op van 225 miljoen euro. Een pak meer dus dan de 37,7 miljoen euro uit 2009.

Maar een belegging in aandelen van Dexia vertroebelde alles. Ethias moet op deze investering een waardevermindering van 424 miljoen euro slikken.

Dexia bezit namelijk 5,04% van alle aandelen in Dexia. Het gaat om meer dabn 93 miljoen stuks. Tot nog toe stonden die in de boeken tegen 8,41 euro per stuk. Maar die boekwaarde moest worden aangepast aan de beursrealiteit, beslisten de aandeelhouders. Nu staan ze ingeschreven tegen 3,85 euro per stuk.

Ethias moet overigens minstens 90% van zijn Dexia-aandelen verkopen van de Europese Commissie. Dat proces moet afgerond zijn tegen mei 2012. Het is een gevolg van een afslankingsplan dat is opgelegd omdat Ethias tijdens de financiële crisis een beroep moest doen op steun van de overheid.

De verkoop van dochterbedrijf Belre werd dan weer niet tijdig afgerond om de winst op die transactie nog in de cijfers van 2010 te krijgen.

JVG