"Vertrouwen in Barack Obama met 11 punten gegroeid"

Het vertrouwen in president Barack Obama is met 11 punten opgeveerd na de Amerikaanse operatie waarbij Osama bin Laden werd gedood. Dat blijkt uit een peiling van CBS/New York Times, die woensdag werd geplubliceerd.

ibroeksteeg

Volgens de maandelijkse bevraging die werd uitgevoerd na de uitschakeling van de al-Qaida-leider door Navy Seals in Pakistan, schaart 57 procent van de bevraagde Amerikanen zich achter het werk van de president tegen 46 procent begin april.

In de strijd tegen het terrorisme scoort Obama weinig verrassend het best: 72 procent van de bevraagde Amerikanen stelt op dat vlak vertrouwen in hem. En 61 procent keurt zijn aanpak van de situatie in Afghanistan goed, een stijging met 17 punten in vergelijking met januari.

De opiniezoekers beseffen wel dat deze opleving van korte duur kan zijn. De voorganger van Obama, George W. Bush, ging er ook op vooruit in december 2003 toen Saddam Hoessein werd gevat, maar het vertrouwen in hem zakte de volgende maand met evenveel punten.

Obama, die voor de dood van bin Laden was weggezakt in de peilingen over economische kwesties, krijgt op dat vlak volgens de peiling van CBS/New York Times nog slechts 34 procent, vier punten minder dan in april. Dat domein zal levensbelangrijk zijn bij de volgende presidentsverkiezingen.

De bevraging werd maandag en dinsdag telefonisch uitgevoerd bij 532 personen.

Beeld: Photonews

Meer over Barack Obama