Kans op officiële foto dode Bin Laden steeds kleiner

Er is steeds minder kans dat de foto die de dood van Osama bin Laden bewijst vrijgegeven wordt. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News. Buitenlandminister Clinton en Defensieminster Gates hebben tegen de Amerikaanse president Obama hun zorgen geuit over de mogelijke gevolgen als de foto publiekelijk wordt gemaakt. Ze vrezen vergeldingsacties door boze moslims.

ibroeksteeg

Een foto van de dode Bin Laden kan zeer confronterend zijn, omdat er een groot kogelgat in zijn voorhoofd zou zitten. Het Witte Huis worstelt met de vraag of ze het beeldmateriaal wel moeten publiceren, als er toch niemand twijfelt aan de dood van Bin Laden. "De enigen die eraan twijfelen zijn extremisten en die laten zich niet overtuigen door een foto", zegt een bron rond de regering aan ABC News.

Volgens ABC is er weinig scepsis in de moslimwereld over de dood van Osama bin Laden, aangezien zijn vrouw de bestorming overleefd heeft en haar man ten overstaan van de Amerikaanse commando's en Pakistaanse autoriteiten heeft geïdentificeerd.

Dat er beeldmateriaal is van de overleden Osama bin Laden staat vast: de commando's die de residentie van de terroristenleider binnendrongen, droegen kleine camera's in hun helmen, die de gehele actie gefilmd hebben. Ook werden door de commandotroepen foto's gemaakt die direct naar analisten werden doorgestuurd. Door deze beelden konden Obama en zijn staf de actie rechtstreeks volgen.

Daarnaast zijn er ook nog beelden van Bin Ladens zeemansbegrafenis: er is een foto gemaakt voordat hij van het schip USS Carl Vinson, gewikkeld in een laken in zee werd gegooid. Ook hebben de Amerikanen op beeld vastgelegd dat de dode terroristenleider in een hangar in Afghanistan ligt.

Dinsdag werd duidelijk dat Obama twijfels had over de publicatie van de foto's, maar de CIA meldde later die avond dat ze uiteindelijk wel zouden worden vrijgegeven.

Beeld: Photonews