Experts moeten compensatie voor misbruikslachtoffers Kerk uitwerken

Herman Verbist en Paul Martens moeten in opdracht van de Kamercommissie Seksueel Misbruik in de Kerk een voorstel uitwerken om een arbitrageregeling voor de slachtoffers uit te bouwen. Dat zei volksvertegenwoordiger Renaat Landuyt (sp.a) na de besloten vergadering van de Commissie in de Kamer.

ssimons

Eerder was beslist dat het parlement een schaderegeling voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk wilde laten uitwerken door een "scheidsgerecht". Zulke scheidsgerechten (in vakjargon: arbitrage genoemd) bestaan nu al in de commerciële sector. Het gaat eigenlijk om een soort rechtbank waarbij de partijen zelf gezamenlijk hun rechters kiezen.

Het resultaat van de arbitrage kan achteraf door de rechtbank van eerste aanleg in bepaalde gevallen worden vernietigd. "Ons aanbod moet de Kerk toelaten om haar morele verantwoordelijkheid op te nemen voor seksueel misbruik dat verjaard is of waarbij de dader overleden is", zo zei Renaat Landuyt toen.

Gewapend

Twee deskundigen moeten nu een voorstel uitwerken. Het gaat om ULB-professor Paul Martens, erevoorzitter bij het Grondwettelijk Hof, die eerder al de Kamercommissie adviseerde. Aan Vlaamse kant werd Herman Verbist gevraagd. Hij is advocaat in Brussel en Gent en professor aan de Universiteit van Gent. Hij is lid van het Uitvoerend Comité van Cepina (het Belgische centrum voor arbitrage) en van arbitrageverenigingen in Engeland, Duitsland, de VS, Frankrijk en Zwitserland. Hij is dus dé specialist terzake.

Landuyt: "We zijn nu gewapend om een voorstel aan de Kerk uit te werken. De Kerk zelf zal hierbij betrokken worden en wat mij betreft ook de slachtofferverenigingen".

Meer over de voorstellen van de Kamercommissie Seks in de Kerk vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW