Laat je risico op hartfalen bepalen in UZ Leuven

De afdeling hart- en vaatziekten palmt op vrijdag 6 mei de ontvangsthal in van campus Gasthuisberg. Want tijdens de internationale dag van hartfalen kan iedereen zijn risico op hartfalen laten bepalen.

ssimons

Hartfalen is een ernstig ziektebeeld waarbij het hart onvoldoende bloed rondpompt om alle organen en spieren te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. Vernauwingen van de kransslagaders, klepafwijkingen en aandoeningen aan de hartspier zelf (cardiomyopathieën) liggen het vaakst aan de basis.

Vandaag leiden naar schatting 200.000 Belgen aan hartfalen. Iedere dag worden circa 40 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Uiteraard zal de vergrijzing van de bevolking deze cijfers verder doen toenemen en blijven hart- en vaataandoeningen de voornaamste doodsoorzaak in België.

Door een verminderde bloedcirculatie hebben patiënten met hartfalen symptomen als kortademigheid, vermoeidheid en duizeligheid. Bovendien tast de ziekte het psychologische, sociale en emotionele evenwicht aan. Kortom, iemand met hartfalen moet aanzienlijk inboeten aan levenskwaliteit.

Wist je dat...

* 20% van de Belgen een te hoge bloeddruk heeft? * 30% zwaarlijvig is? * 40% te weinig lichaamsbeweging heeft? * 70% met een te hoge cholesterol kampt?

Infostand vrijdag 6 mei 2011 van 11.00 tot 16.00 uur op het platform campus Gasthuisberg. Laat je risico op hartfalen bepalen, bekijk de mogelijkheden van een echocardiografie en kom meer te weten over de medische en chirurgische behandelingen en het belang van een gezonde levenswijze.