Fans Germinal Beerschot krijgen schadevergoeding van voetbalbond

De voetbalbond moet buigen voor enkele fans van Germinal Beerschot. Nadat de wedstrijd AA Gent-Germinal Beerschot in december 2009 plots van dinsdag naar woensdag was verhuisd, voelden enkele Antwerpse fans zich benadeeld. De rechter geeft hen nu gelijk. De bond moet hen een schadevergoeding van 1.100 euro betalen.

drombouts

Aanleiding van het opmerkelijke vonnis is de bekerwedstrijd AA Gent-Germinal Beerschot eind 2009. Die stond op dinsdag 22 december 2009 op het programma.

Diezelfde dag besliste de voetbalbond echter om de match plots met 24 uur op te schuiven naar woensdag 23 december. Er zou te veel sneeuw op het veld gelegen hebben. Een reden die van meet af aan door Germinal Beerschot betwist werd. Vermoed werd dat AA Gent vooral een extra dag rust wilde, wat destijds een fikse rel opleverde tussen beide ploegen. Toch hield de voetbalbond voet bij stuk.

Maar enkele Kielse fans lieten het daar niet bij. Supportersclub BAR TGV trok naar de rechter. Met succes.

Onlangs gaf de rechter hen gelijk waarbij de beslissing van de bond om de wedstrijd uit te stellen als onrechtmatig werd bestempeld. De voetbalbond moet nu een schadevergoeding betalen.

“Het was ons niet om het geld te doen,” stelt Lars Noeninckx, voorzitter van de supportersclub. “Maar wel over het feit dat supporters door de bond gewoon niet gehoord worden. De bewuste match werd laat en eenzijdig uitgesteld door de bond, nadat de scheidsrechter het speelveld een dag eerder nog zonder enig voorbehoud speelklaar had bevonden."

"Er was dus geen sprake van weerverlet, maar vooral omdat AA Gent die dag liever niet speelde, begon de manipulatie van AA Gent en volgde de KBVB hun wens. Wij als supportersclub hadden drie bussen besteld, die niet meer konden afgezegd worden. Het was niet vanzelfsprekend dat die bussen de volgende dag opnieuw beschikbaar waren en dat onze supporters zich vrij konden maken.”

“De KBVB dient dringend rekening te houden met de belangrijkste aandeelhouders van het voetbal, zijnde de supporters. Wij schreven twee aangetekende brieven naar de KBVB, maar een reactie hierop vonden ze blijkbaar niet nodig."

"Daarop stapten we naar de rechtbank en vorderden 1.100 euro, de prijs van de bussen die geannuleerd moesten worden. De KBVB heeft wel 500.000 euro veil om gerechterlijke beslissingen niet te moeten naleven (dwangsom in procedure vanwege Eupen tegen de KBVB), maar met supporters rekening houden, vindt men in Brussel niet nodig.”

HF/WVO