Aannemer schuilplaats Osama bin Laden opgepakt

De Pakistaanse politie heeft woensdag de aannemer gearresteerd die het huis heeft gebouwd waar Osama bin Laden in de noordwestelijke stad Abbottabad werd gedood.

wverhaert

De politie ondervroeg Gull Madah over het drie verdiepingen tellend gebouw met ongewone fortificaties, zes meter hoge muren met prikkeldraad inbegrepen. "We trachten te achterhalen of het gebouw speciaal werd opgetrokken als schuilplaats voor al-Qaida of dat al-Qaida het huis toevallig huurde", aldus een politiewoordvoerder die anoniem wilde blijven.

Het huis, op nog geen 100 meter van een militaire school, is eigendom van Arshad Khan, een inwoner uit de noordwestelijke provincie Khyber-Pahktunkhwa. "We zijn ook naar hem op zoek maar hij loopt nog steeds op vrije voeten". Khan gaf Madah in 2005 de opdracht voor het gebouw.

Verzegeld

Het gebouw staat sinds maandag in de schijnwerpers, nadat enkele tientallen Amerikaanse Navy Seals er binnenvielen en al-Qaida-leider bin Laden doodschoten. Ze namen ook zijn twee vrouwen en enkele van zijn kinderen mee.

De Pakistaanse ordehandhavers hebben het gebouw verzegeld en de pers kreeg dinsdag een uur de tijd om het van buiten te bekijken en moet nu twee kilometer afstand houden van het gebouw. De nabijheid van de Kakol militaire school heeft vermoedens doen ontstaan over links tussen al-Qaida en Pakistaanse inlichtingendiensten.

Incompetent

CIA-baas Leon Panetta zei dinsdag tijdens een vergadering dat de Pakistaanse inlichtingendiensten ofwel op de hoogte waren van het onderduikadres van bin Laden ofwel incompetent zijn.

Meer over Osama bin Laden