Regering geeft asielzoekers dit jaar 60 miljoen financiële steun

"De regering trekt dit jaar 60 miljoen euro uit voor financiële OCMW-steun aan 8.341 asielzoekers, terwijl er sinds 2005 geen financiële steun meer mag gegeven worden aan asielzoekers". Deze scherpe kritiek gaf volksvertegenwoordigster Sarah Smeyers (N-VA, foto) zopas tijdens de bespreking van de begroting van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) in de Kamercommissie Volksgezondheid.

kscherpenberg

In 2005 besloot de regering dat asielzoekers alleen nog maar kost en inwoon in een centrum zouden krijgen en géén financiële steun meer van de OCMW's. Die steun zorgde er tot dan voor dat duizenden asielzoekers naar ons land afzakten. Hij creëerde een aanzuigeffect. Daarom stopte men ermee. Maar nu blijkt dat Courard toch weer 60 miljoen uittrekt voor financiële steun.

Zijn begroting bevat bovendien een post van 446.000 euro om dwangsommen uit te betalen aan asielzoekers voor wie geen opvangplaats werd gevonden. Deze asielzoekers kunnen naar de rechtbank stappen om die opvang af te dwingen. Vooral in het Brusselse veroordelen rechters de staat soms tot 500 euro per dag dat de asielzoeker geen opvang in een centrum heeft gekregen. Tot op heden is al voor 340.000 euro aan dwangsommen uitbetaald aan 85 asielzoekers. En in 2011 zijn al 175 asielzoekers wandelen gestuurd zonder opvang.

Smeyers vindt dit ongehoord: "Als we alle mensen die niet in de opvangcentra thuishoren daaruit verwijderen en als we bovendien de opvang beperken tot de eerste asielaanvraag, dan komen er genoeg plaatsen vrij om geen enkele asielzoeker nog te moeten wegsturen. Ze kunnen dan allemaal worden opgevangen in de centra".

Courard zegde nog dat hij "helaas bij gebrek aan geld en omdat de regering in lopende zaken zit" niet kan ingaan op een verzoek van Restos du Coeur. Deze organisatie, die jaarlijks zo'n 470.000 warme maaltijden bedeelt aan daklozen, bestaat dit jaar 25 jaar. Courard zegde dat hij haar "zelfs geen 1.000 euro ondersteuning mag geven".

JDW

Meer over Philippe Courard