K.U.Leuven enige Belgische universiteit in top 100 van beste universiteiten wereldwijd

In de jaarlijks opgestelde QS World University Rankings is de Katholieke Universiteit Leuven de enige Belgische universiteit binnen de algemene top 100. De K.U.Leuven prijkt op de 86ste plaats. De universiteiten van Cambridge, Harvard, Yale, University City London en het Massachusetts Institute of Technology vormen de top 5.

ibroeksteeg

In vergelijking met de vorige ranglijst heeft de Leuvense universiteit 30 plaatsen moeten prijsgeven. Toen stond de universiteit op de 65ste plaats in de rangschikking. De Franstalige tegenhanger Université Catholique de Louvain staat als tweede Belgische universiteit op de 124ste plaats. De universiteiten van Antwerpen (179ste) en Gent (192ste) halen ook nog de top 200.

Université libre de Bruxelles (209ste), Vrije Universiteit Brussel (238ste) en de Universiteit van Luik (248ste) vervolledigen het Belgische rijtje. De Paris Lodron Universität van Salzburg in Oostenrijk heeft de twijfelachtige eer het laagst gerangschikt te staan. De universiteit krijgt een score van 3,18. Ter vergelijking: de Britse universiteit van Cambridge staat op de eerste plaats met een score van 100, de K.U. Leuven kreeg 67,66.

De QS World University Rankings hanteert criteria zoals de wetenschappelijke kwaliteit van de universiteiten, het aantal citaten van onderzoekers in wetenschappelijke publicaties en de verhouding van het aantal academici tegenover het aantal studenten.

Beeld: Photonews