Illegalen met kinderen worden opnieuw opgesloten

Illegale gezinnen met kinderen zullen opnieuw opgesloten worden. Staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH) wil nog dit jaar 34 woonunits daarvoor bouwen op het domein van het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel. Dat zegde hij in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan Theo Francken (N-VA).

kscherpenberg

Enkele jaren terug besloot toenmalig Migratieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) dat illegale gezinnen met kinderen niet meer mochten worden opgesloten in afwachting van hun verwijdering uit het land. Ze zouden in "open terugkeerwoningen" worden geplaatst. De illegalen kunnen die huizen vrij verlaten. En dat doen ze ook! Wathelet gaf toe dat het steeds meer gebeurt: "In 2011 werden 39 illegale families naar woonunits overgebracht, 14 zitten er nog. Tien families verdwenen spoorloos om niet verwijderd te moeten worden, slechts 9 gezinnen werden effectief verwijderd. Dan waren er nog zes die "vrijgesteld" werden: ze kregen toch het statuut van vluchteling", zo luidde het.

Uiteindelijk is het beleid van de "open terugkeerwoningen" alles behalve een succes. Wathelet wil daarom nu woonunits bouwen binnen het gesloten centrum 127 bis. Het gaat om hetzelfde soort woningen, maar de illegalen kunnen het domein van het gesloten centrum niet meer verlaten. De woningen zullen worden gebruikt voor illegalen die eerder uit de open terugkeerwoningen ontsnapt zijn en daarna opnieuw gevat werden.

De staatssecretaris deelde nog mee dat nog deze maand drie nieuwe "open terugkeerwoningen" in gebruik genomen worden in Tielen.

Meer over het falende asiel- en terugkeerbeleid vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Meer over Theo Francken